Het tweede item op mijn zomer capsule wardrobe wishlist is een spijkerrok. Een kledingstuk dat makkelijk te combineren is en ook goed is te stylen voor meerdere gelegenheden. Toevallig heb ik een paar weken geleden twee oude broeken van mijn broer gekregen om iets leuks mee te maken. Ik besloot een gouwe ouwe DIY te gaan doen die mijn moeder vroeger ook al gebruikte. Van een spijkerbroek een rokje maken door de binnennaden los te halen en over elkaar heen te vouwen.

Before

Mijn broer draagt zijn broeken totdat ze echt op zijn. De slijtplekken op deze broek zijn er dus ingevallen. De broek heeft dienst gedaan als klusbroek en ook dat is te zien.  Een verfspat hier en daar en die slijtplekken; dit kan alleen maar een leuke rok worden. Spijkerstof wordt alleen maar mooier van dragen vind ik. En als rok kan deze broek zeker nog een ronde mee.

Heb je zelf een broek die je niet veel meer draagt? Volg dan de hieronder beschreven stappen en maak een rok.

 

Benodigheden

  • Oude spijkerbroek
  • Stofschaar
  • Tornmesje
  • Spelden

Werkwijze

Stap 1 – lengte van je rok bepalen

Begin met bepalen hoe lang je je rok wilt maken. Knip vervolgens de  spijkerbroek een paar centimeter onder de gewenste lengte af.

De pijpen leg je aan de kant. Die heb je later weer nodig.

 

Stap 2 – naden open tornen

Gebruik het tornmesje om de binnenste naad van de pijpen los te maken. Open ook de naad tot waar de rits van de broek eindigt. Maak de naad aan de achterkant open tot op dezelfde hoogte als aan de voorkant.

Stap 3 – Nieuwe naden vast spelden en stikken

Vouw de vrijgekomen flapjes over elkaar heen en speld ze vast. Herhaal aan de achterkant. Stik vervolgens met de naaimachine de flapjes netjes vast. Vergeet niet alle losse draadjes te verwijderen.

Stap 4 – Driehoekjes knippen en vast stikken

Knip tot slot driehoekjes uit de afgeknipte broekspijpen om de openingen aan de voor- en achterkant mee dicht te maken. Zorg dat je ongeveer 1 cm extra stof knipt zodat je gemakkelijk kan stikken.

Het resultaat

Als je een beetje handig bent is dit rokje binnen een uur klaar. Je kunt ervoor kiezen om de onderkant van de rok te zomen. Ik heb het niet gedaan omdat ik dat beter bij de stijl van de rok vind passen. Om de rok nog wat extra’s te geven zou je de driehoekjes ook kunnen knippen van een opvallende print of kleur.

Heb jij wel eens geprobeerd op deze manier een rok te maken?

3 Reacties

  1. Ik vind dit echt knap!! Ik ga het ook proberen. Ik ben nu al een fan van je❤️

  2. Ik heb al heel lang een wollen ruitjesbroek liggen, daar kan het vast ook mee en dan heb ik een leuk winterrokje! En ruitjes zijn weer helemaal in! 😉 Leuk project, thanks!

  3. Hee Marjolein. Wat een goed idee! Moet lukken inderdaad. Ben super benieuwd naar het resultaat 🙂

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *