Haarbanden zijn deze zomer super hip. Overal te koop, maar binnen een half uur heb je er zelf één gemaakt. Met ijzerdraad, want dan blijft je haarband beter zitten. Deze DIY is zowel met als zonder naaimachine te doen en perfect om restjes stof op te maken.

Benodigdheden

  • Stukje stof van minimaal 75 cm x 12 cm. Afhankelijk van de grootte van je hoofd en hoe breed je je haardband wilt maken
  • IJzerdraad – zelfde lengte als lengte stof
  • Stofschaar
  • Spelden
  • Kniptang
  • Textiellijm (als je de haarband wilt maken zonder naaimachine)

Stap 1: Stof op maat maken

Ik had nog een rest stofje liggen. Dat stofje was niet lang genoeg dus moest ik het eerst op maat maken. Ik heb mijn restje stof doorgeknipt en de uiteinden weer aan elkaar gestikt.  Maak je de haarband zonder naaimachine? Dan kan je de uiteinden aan elkaar lijmen. Let er op dat je de goede kanten van de stof op elkaar legt. Als je een stukje stof gebruikt van minimaal 75 cm x 12 cm kan je deze stap overslaan.

Stap 2: Uiteinden in punten knippen en lange kant stikken

Knip nu de uiteinden van de stof in een punt. Vouw de stof met de goede kanten op elkaar dubbel en speld de lange kanten op elkaar. Stik vast. Gebruik je textiellijm? Breng dan de lijm aan op de lange kant van de stof (op de goede kant). Druk vervolgens de andere lange zijde op de lijm vast. Laat goed drogen.

Stap 3: Stof keren

Gebruik een veiligheidsspeld om de stof te keren. Om het afwerken van je haarband makkelijker te maken kan je de stof even platstrijken.

Stap 4: Ijzerdraad knippen en haarband afwerken

Knip nu een stuk ijzerdraad af van ongeveer 8 cm langer dan je haarband. Omdat de uiteinden van het ijzerdraad prikken moet je deze even ombuigen. Dit kan je doen met een tangetje. Duw het ijzerdraad door de haarband en stik de uiteinden van de haarband dicht. Et voila! Je haarband is klaar!