Vroeger stond ik dagelijks voor de kast te twijfelen over wat ik aan zou trekken. Ik kocht kleding die ik mooi vond maar lette niet echt op wat bij mijn figuur en stijl paste. Twee keer per jaar haalde ik de bezem door de kast en sorteerde mijn kleding in de drie welbekende stapels: houden, misschien, wegdoen. Houden en misschien gingen rechtstreeks de kast weer in. En na een week belande de stapel kleding die ik eigenlijk weg ging doen ook weer in de kast.

Nu koop ik een stuk bewuster. Ik kijk naar wat ik heb en koop alleen wat ik echt nodig heb. En, ook belangrijk, ik koop kleding waarin ik me fijn voel, die goed bij me past en die ik kan combineren met wat ik al heb. Over mijn herfst- en winter garderobe ben ik inmiddels best tevreden. Mijn zomerkleding laat nog te wensen over.

Zomers weer in zicht!

Als er hoge temperaturen voorspelt, breekt het zweet me al uit voordat de eerste zonnestraal me bereikt heeft. Wat moet ik aan? Iets comfortabels dat er leuk uitziet. Geen hele dikke stoffen, maar lekker luchtig. Klinkt logisch. Maar zulke kleding hangt nauwelijks in mijn kast. Zo goed als ik ben in het uitzoeken en combineren van mooie, warme outfits, zo slecht ben ik in fijne luchtige pakjes.

Ik moet dus op zoek naar een goede zomer garderobe. Het liefst één die bestaat uit slow & fair fashion items. En die het gevoel van niets hebben om aan te trekken wegneemt. Dan kom je tegenwoordig al snel uit bij een zogenaamde capsule wardrobe: een aantal kledingstukken die niet trendgevoelig zijn en die makkelijk te combineren zijn.

Wat is een capsule wardrobe precies?

De term capsule wardrobe zingt al een tijd rond en lijkt het laatste jaar aan populariteit te winnen. Er is online dan ook ontzettend veel te vinden over capsule wardrobes en de methoden die je kan gebruiken om er één samen te stellen. Een capsule wardrobe bestaat zoals gezegd uit een aantal essientiële, tijdloze kledingstukken (broeken, rokken, shirts, jassen en schoenen) die goed met elkaar te combineren zijn.

Het opbouwen van een capsule wardrobe is een hele goede eerste stap voor mensen die zich tegen de fast fashion industrie willen keren. Want zeg nou zelf, is het eigenlijk niet heel logisch om niet te kopen om het kopen en alleen te investeren in duurzame, eerlijke en tijdloze items? Ik besloot het maar eens te proberen. En omdat ik me heb aangemeld voor de Slow Fashion Summer challenge van CollAction koop ik geen nieuwe items. Ik wil alles upcyclen, ruilen of tweedehands kopen. Een capsule wardrobe met een kleine twist dus.

Hoe stel je een zomer capsule wardrobe samen?

Iedereen pakt dit op zijn eigen manier aan. Ik kies voor een seizoensgebonden wardrobe waarbij ik 3 maanden dezelfde items draag. Daarna maken de zomerse items weer plaats voor mijn herfst- en winterkleding. Ik wil proberen het aantal items van mijn zomer wardrobe te beperken tot 35. Kijk vooral wat werkt voor jou. Het belangrijkste is dat je je bewust wordt van de kleding die je al hebt en de mogelijkheden die die kleding je biedt.

Volg de volgende 4 stappen om je zomer capsule wardrobe samen te stellen:

Stap 1: Neem je je kledingkast onder de loep
Berg alle herfst- en winteritems op. Die heb je over een paar maanden pas weer nodig. Verdeel je overgebleven kleding over 3 stapels: houden, misschien en weggooien.

Stap 2: Maak een moordboard en kies je kleurenpalet
Welke stijl past bij je? Wat draag je graag? En weet je ook welke kleuren je goed staan? Maak een Pinterest bord of een collage.

Stap 3: Maak een wishlist
Breng je je moodboard, kleurenpalet en de stapel kleding die je weer in de kast hebt gelegd samen. Welke items heb je al? Welke dingen missen er? Ben je tevreden met de stijl en kleuren die je ziet? De ontbrekende items zet je op een wishlist.

Stap 4: Ga op zoek naar de items op je wishlist
Je kunt natuurlijk gaan shoppen, maar denk ook eens aan ruilen, lenen of upcyclen.

Aan de slag met mijn kast

Stap 1: Kast opruimen en stapels maken

Deze stap is niets nieuws voor me. Ik maak altijd stapels van mijn kleding wanneer ik mijn kast opruim. Mijn advies: neem je tijd om alles te passen. En vind je het moeilijk om knopen door te hakken? Vraag dan of een vriendin je helpt.

Mijn eerste stapel is best groot en bevat vooral jurken en rokken in kleurige prints. Aan eyecatchers geen gebrek. Mijn favoriete item is deze  overhemdblouse. Gevonden in mijn oma’s kast. Wat mist zijn items die mijn garderobe bij elkaar brengen.

De tweede stapel is nog groter.  Normaal gesproken leg ik kleding die eigenlijk niet zo lekker zit weer terug in de kast. Ooit ga ik het wel dragen toch? Dit keer besloot ik streng te zijn en alles waar ik echt over twijfel op de tweede stapel te gooien. Wat voelt het goed om alleen maar kleding terug in de kast te leggen waar ik echt blij mee ben.

Hieronder zie je drie items die op de ‘misschien’ stapel terecht kwamen. Je zult deze kleding zeker terugzien in mijn volgende blogs wanneer ik ze upcycle. Ik ben er namelijk nog niet op uitgekeken. Ik weet alleen niet goed hoe ik ze moet combineren.

De derde stapel gelukkig heel klein en bevat alleen kleding die niet meer te dragen is. Deze kleding neem ik mee naar mijn atelier en zal ik later gebruiken als vulling voor kussens.

Stap 2:  Moodboard maken & kleurenpalet kiezen

Omdat ik zo aan het twijfelen geslagen was over wat ik wilde dragen heb ik eerst mijn vriendinnen gevraagd wat zij me goed vinden staan. Kokerrokken, mooie broeken en overhemdjurken was het unanieme antwoord. Deze items werden het uitgangspunt voor mijn moodboard.

Ik kies graag voor donkere, veilige kleuren die overal mee te matchen zijn. In principe niets mis mee, maar een zwarte jurk is in de zomer natuurlijk best warm. Online research naar kleurtypes bevestigt wat ik eigenlijk allang weet: ik ben een lente type en heldere kleuren staan me goed. Geen zwart en grijs meer dus. Dat wordt even wennen, maar ik ga het proberen!

Heb je moeite met bepalen welk kleurtype jij bent? Op mijn Pinterest board vind je een aantal overzichten die je kunt gebruiken.

Stap 3: Maak een wishlist

Er zijn uiteindelijk niet veel items op mijn wishlist terecht gekomen. Het opruimen van mijn kast heeft me doen inzien dat ik eigenlijk al best veel heb. Wat ontbreekt is een aantal basis items en een paar schoenen.

Vergeet je kleurenpalet niet wanneer je je wishlist maakt! Ik probeer bijvoorbeeld geen zwart of wit aan te schaffen, maar donkerblauw en heel lichtblauw.

 

Wishlist

 • Korte broek denim
 • Spijkerrok kort
 • Basic shirt lichte kleur
 • Basic shirt donkere kleur
 • Hemdje lichte kleur
 • Hemdje donkere kleur
 • Zwarte gympen

 

Stap 4: Nieuwe kleding zoeken

Bij veel mensen zal stap 4 bestaan uit shoppen. Ik pak het anders aan. Ik wil zoveel mogelijk van de kledingstukken die op de ‘misschien’ stapel lagen upcyclen. De komende weken ga ik hiermee aan de slag. Ik begin met een simpel project waar niet eens een naaimachine aan te pas komt. Van dit jurkje ga ik een shirtje maken. Zwart valt niet binnen mijn kleurenpalet, maar dit jurkje was een souvenir waar ik geen afstand van kan doen.

Ik zal ook gaan werken aan wat grotere projecten. Ik heb bijvoorbeeld een spijkerbroek op mijn wishlist gezet. Deze wil ik helemaal gaan maken van oude spijkerbroeken die ik nog heb liggen.

Heb jij een summer capsule wardrobe?

Zelf vond ik het superfijn om de bezem door mijn kast te halen en een gestructureerd plan te hebben om tot een garderobe te komen met alleen maar item die ik graag draag. Hoe is dat voor jou? Heb je wel eens geprobeerd een capsule wardrobe samen te stellen? Of zou je aan de slag willen met het upcyclen van je kleding? Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen!

4 Reacties

 1. Wat een leuk idee An en wat fijn dat je het ook gewoon lekker gedaan hebt. Dat maakt de boel lekker overzichtelijk en met deze handige stappen kunnen wij het thuis ook proberen. Leuk!

 2. Wat een leuk verhaal zeg, Inspirerend!

 3. Bedankt Janneke! Heb je die vuilniszak met kleren al weggebracht? Misschien toch nog een keer ondersteboven houden en zoeken naar iets wat je kan vermaken 😉

 4. Thanks 🙂

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *