Zoals ik eerder al schreef besloot ik ongeveer vijf jaar geleden bewuster om te gaan met de kleding die ik had en de kleding die ik aanschafte. Dat was moeilijker dan gedacht want ik wist helemaal niets van duurzame mode en ik had geen idee waar ik duurzame kledingmerken kon vinden.

Dat laatste hoor ik veel van mijn vriendinnen ook zeggen. Ze willen wel investeren in duurzame kleding, maar ze weten niet waar ze terecht kunnen. In de grote winkelstraten zijn duurzame kledingwinkels nog zwaar in de minderheid. En ook online is het niet altijd even makkelijk om te vinden wat je zoekt. Weinig aanbod dus en niet makkelijk te vinden.

Waarom bereikt het duurzame kledingaanbod je niet?

Dit heeft volgens mij twee belangrijke redenen. Duurzame merken kunnen nog niet op tegen de marketingbudgetten van grote modeketens. Daardoor is het moeilijker om klanten te bereiken. Daarnaast zijn wij als consumenten zo gewend geraakt aan dat producten ons ongeveer in de schoot geworpen worden. De meeste mensen hebben helemaal geen zin om eerst research doen naar een merk. Ze willen gewoon zo snel mogelijk een nieuw kledingstuk aanschaffen. Gemak dient de mens toch?

Je zult dus wat moeite moeten doen als je duurzame kleding wilt kopen. Daar ben ik de afgelopen jaren wel achter gekomen. Weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan mijn tips om te beginnen met het samenstellen van je duurzame kledingkast. Als je weet waar je moet zoeken zul je zien dat het duurzame kledingaanbod eigenlijk best groot is.

Staat duurzaam gelijk aan basics en simpel?

Nee, maar daar lijkt het soms wel op. Het aanbod van veel duurzame kledingmerken sloot toen ik begon met mijn research niet goed aan bij waar ik naar op zoek was. Basics, heel veel basics. En de merken die meer uitgesproken items verkochten lagen echt ver buiten mijn budget.

Wanneer je op zoek gaat naar merken die bij je passen is het handig om te weten welke stijlen je eigenlijk graag draagt. Als je geen idee hebt, is zoeken lastig. Vraag je vriendinnen eens wat ze je goed vinden staan. En maak een moodboard van je favoriete stijlen.

Ik besloot me eerst te richten op merken die mooie, simpele en tijdloze kledingstukken verkopen. Hieronder heb ik mijn favoriete duurzame kledingmerken op een rij gezet. De kleding die ze aanbieden past bij mijn stijl. Gebruik de merken als inspiratie of als begin van je eigen zoektocht šŸ™‚

Mijn favoriete merken

MUD jeans

De spijkerbroek is by far mijn favoriete kledingstuk. Makkelijk te stijlen en zit lekker (als je het juiste model hebt gevonden ;)). Omdat ik spijkerbroeken veel draag en veel fiets slijten ze helaas snel.

En om nou van iedere broek die sneuvelt een jas te maken gaat een beetje ver. Daarom ben ik heel erg fan van MUD jeans. Hun broeken worden gemaakt van biologisch katoen en gerecyclede denim. Je kunt een broek kopen of leasen. Als je least betaal je ā‚¬7,50 g per maand en kan je je broek na een jaar of als hij is versleten terugsturen. Je broek wordt vervolgens gerecycled. Op deze manier probeert MUD jeans een circulair productie proces te creĆ«ren. Klinkt top toch?

 

Kings of Indigo

Dit merk gebruikt zoveel mogelijk innovatieve en duurzame manieren om collecties tot stand te brengen. Alle kleding is geĆÆnspireerd op Amerikaanse klassiekers en wordt gemaakt met veel oog voor detail. Je vindt er spijkerboeken, mooie jassen en ik ben vooral fan van hun jurken. Simpel, tijdloos en gemaakt van prachtige materialen.

Kings of Indigo zet, net als MUD jeans, in op het belang van recyclen. Een derde van de herfst/winter 2018/2019 collectie is gemaakt van gerecyclede materialen. En om ook de handige consument aan het recyclen te krijgen zijn ze een #reusetheblues competitie gestart. Iedere deelnemer kreeg drie spijkerbroeken, een canvas tas en een knoop opgestuurd. De opdracht was simpel: probeer alle items te gebruiken en maak iets dat draagbaar is. Die opdracht was me op het lijf geschreven, dus ik heb me opgegeven. Hieronder kan je zien wat ik gemaakt heb.

 

Zelf maken

Natuurlijk kan ik deze blogpost niet afsluiten zonder te vertellen hoe ik mijn kledingkast aanvul met unieke en opvallende items. Ik heb een aantal supermooie kledingstukken uit de kast van mijn oma kunnen redden. Ze had een voorliefde voor mooie prints en materialen die lang meegaan. En daar pluk ik nu de vruchten van. Eens in de zoveel tijd pak ik een kledingstuk en maak ik er iets nieuws van. Mijn geupcyclede kledingstukken maken mijn garderobe uniek!

Ben jij ook op zoek naar kledingstukken die precies bij jou passen en die niemand anders heeft? Misschien kan ik iets voor je betekenen! Ik help je graag je vergeten kleding te transformeren. Laat een reactie achter of stuur me een mailtje.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *