Toen het tijd was om het huis van mijn grootouders leeg te ruimen liep ik samen met mijn vader nog één rondje. Meubels, vazen, boeken, sieraden, jassen aan de kapstok. Op zolder schilderijen, etsen, nog meer meubels. Alles even mooi en voor mij alles even waardevol. Op één van de slaapkamers opende ik de deur van de kledingkasten. Tot mijn verbazing hingen de kasten vol met kleding die mijn oma vroeger droeg. Een mantelpak, enorme katoenen jurken in verschillende, felle kleuren en een paar rokken met mooie prints. ‘Pap, mag ik dit meenemen?’ vroeg ik. Dit waren voor mij de grootste schatten in het huis en ik kon niet wachten om ze te dragen.

Voordat ik de kledingstukken daadwerkelijk kon dragen was er wel wat werk aan de winkel. Alles was te groot of eigenlijk niet heel draagbaar meer. Wanneer ik één van de kledingstukken refashion bedenk ik wat ik zelf graag draag en hoe de print of het materiaal het beste tot zijn recht zal komen. Ook probeer ik te bedenken wat oma van de kleding zou vinden. Vaak resulteert dit in opvallende kledingstukken die perfect bij mijn stijl passen en waar ik veel complimenten over krijg. Extra leuk, omdat er dus zo’n persoonlijk verhaal achter schuil gaat.  

Wat maakt die kleding zo speciaal?

Dat vind ik een lastige vraag. Ik denk dat het iets te maken heeft met me verbonden willen voelen met mijn dierbaren. En ik kies daar een vorm voor die bij mij past. Een kledingstuk van iemands anders transformeren tot iets dat past bij mijn stijl en dat ik graag draag wordt dan een soort eerbetoon.

 

Mijn favoriete kledingstukken met emotionele waarde

Jas

Deze jas is gemaakt van een wollen deken waar mijn vader als kind onder sliep. De deken hebben we ook meegenomen uit het huis van mijn grootouders.

Voor andere mensen misschien niet van waarde. Ik vind het een heel mooi idee dat de wol die mijn vader als kind ’s nachts warm hield nu ook mij de winterdagen doorhelpt. En daarbij houd ik van dingen hergebruiken.

Jurk oma

Ik was op slag verliefd op deze jurk. De kleur, het model en het materiaal. Alles even prachtig en precies mijn smaak. De jurk was alleen een beetje groot. Ik heb hem dus wat ingenomen.

Ik heb mijn oma deze jurk nooit zien dragen en toch voelt het iedere keer dat ik hem aantrek speciaal. Van deze jurk weet ik namelijk zeker dat zij hem ook gedragen heeft.

Blouse van oma’s rok

Dit was eerst een rok. Een hele wijde, lange rok die ik nooit zou dragen. Maar de stof sprak me enorm aan. Ik besloot een blouse te maken, een beetje geïnspireerd op van die oversized colbert jasjes.

Oma heb ik nooit gezien in deze rok. Misschien heeft ze hem zelf maar één keer gedragen. Ik weet het niet. Het maakt me ook niet veel uit. Het gaat me erom dat ik een kledingstuk heb kunnen hergebruiken.

Spijkerjas van mijn vader

Deze jas droeg mijn vader toen hij 16 was. Toen al behoorlijk versleten en mijn oma had al de nodige verstelwerkzaamheden gedaan. Het was namelijk zijn lievelingsjas.

Hij heeft hem altijd bewaard en toen ik 15 was haalde ik de jas uit de kast. Veel te groot en nogal kapot. 

Vorig jaar heb ik de jas meegenomen en wat opgeknapt. Ik draag hem nu nog steeds met veel plezier.

Wat doe jij met kleding met emotionele waarde?

De jas van je opa, de trouwjurk van je moeder, je eigen trouwjurk, je favoriete trui/broek/jurk/T-shirt. Iedereen heeft wel een kledingstuk met emotionele waarde. Sommige kledingstukken draag je nooit, anderen heb je juist zoveel gedragen dat je ze met goed fatsoen niet meer aan kan trekken. Wat doe je met die kledingstukken? Laat je ze in de kast liggen om er af en toe eens naar te kijken? Of zou je ze eigenlijk wel willen transformeren tot draagbare herinneringen?

Ik zou het heel bijzonder vinden als je wilt delen welke kledingstukken voor jou emotionele waarde hebben en wat je ermee zou willen doen. Wie weet kan ik iets voor je betekenen. Stuur me een mail of laat een reactie achter.