Toen ik 5 jaar geleden op zoek ging naar duurzame kleding, zag ik al snel door de bomen het bos niet meer. Ik las artikelen over verschillende aspecten van het productieproces van onze kleding die me het gevoel gaven dat ik altijd moest kiezen tussen twee kwaden.

Biologisch katoen is beter dan conventionele katoen, maar het aantal liters water dat nodig is om een nieuw t shirt te produceren ligt gemiddeld op 2700. Of dat T-shirt nou van biologische of conventionele katoen gemaakt is. Er zijn werknemers die in opstand komen tegen de fabrieksbazen en hogere lonen en betere werkomstandigheden eisen. Perfect zou je denken. Veel van die werknemers worden alleen na hun protesten ontslagen en komen ook in andere fabrieken vervolgens niet meer aan het werk. Van een beetje loon naar helemaal geen loon.

Ik kreeg het gevoel dat wat ik ook deed het nooit goed zou zijn. Die éne keuze voelde als een druppel op de gloeiende plaat. Maar als je zo denkt verandert er natuurlijk nooit iets. En daarom besloot ik me te richten op kleine veranderingen die ik kon maken op gebieden die me het meest aanspreken. Mijn twee grootste beweegredenen om een duurzame kledingkast op te bouwen zijn het gemak waarmee we super goedkope kleding kopen, een paar keer dragen en weggooien (fast fashion) en de impact die het produceren van kleding heeft op het milieu.

Door deze redenen als uitgangspunt te nemen is het veel makkelijker geworden om bewuste keuzes te maken. Denken dat je in je eentje de hele mode-industrie zal veranderen is voor niemand realistisch.  In kleine stappen proberen een verandering in gang te zetten is dat wel. Hieronder leg ik uit wat wordt verstaan onder duurzame mode, hoe je kan checken hoe groen en fair een kledingmerk is en welke alternatieven er zijn voor het kopen van nieuwe kleding. Ik hoop dat het hierdoor ook voor jou gemakkelijker wordt om aan de slag te gaan met je kledingkast.

Wat is duurzame kleding nou eigenlijk?

Duurzaamheid is een breed begrip dat bestaat uit verschillende ecologische en sociaaleconomische aspecten. Wanneer er gesproken wordt over duurzame mode kan je de volgende vier elementen onderscheiden.

1. Duurzame kleding wordt gemaakt van materialen die het milieu zo min mogelijk belasten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan biologische katoen die, anders dan normale katoen, geproduceerd wordt zonder het gebruik van chemicaliën die schadelijk zijn voor de aarde en de mensen die ermee moeten werken.

2. In het productieproces van duurzame kleding worden eerlijke handel, lonen en gezonde arbeidsvoorwaarden gerespecteerd. Dat betekent geen kinderarbeid en geen lange dagen voor lage lonen. Geen uitbuiting dus.

3. Duurzaamheid zegt ook iets over hoe lang een kledingstuk meegaat. Over de kwaliteit van de gebruikte materialen en over de modegevoeligheid van het design. Met andere woorden: is er een slijtvaste stof gekozen en kan je kledingstuk één seizoen mee of is het tijdloos en heb je er jaren plezier van?

4. Veel ontwerpers en merken zijn op zoek naar productieprocessen waarbij minder of geen grondstoffen verspild worden. Een voorbeeld hiervan is Mud Jeans. Je kan hier een spijkerbroek leasen of kopen. Iedere broek wordt uiteindelijk gerecycled. Hierdoor ontstaat een circulair productieproces waar niets wordt verspild.

Hoe duurzaam is je favoriete kledingmerk?

Heb je een kledingmerk gevonden dat zegt duurzaam te produceren? Of ben je benieuwd hoe duurzaam een bedrijf als Nike eigenlijk is? Kijk dan eens op www.rankabrand.nl. Hier vind je een breed scala aan bedrijven waarvan de werkwijze is onderzocht en beoordeeld door bewuste Europese consumenten.

Mode merken worden beoordeeld op beleid omtrent klimaatverandering/CO2 uitstoot, milieu, arbeidsomstandigheden en duurzame handel.

Welke alternatieven zijn er?

Het kopen van duurzame kleding in plaats van fast fashion is zeker een stap in de goede richting. Er zijn echter ook andere manieren waarop je je duurzame kledingkast kan samenstellen. Die manieren brengen geen nieuwe kleding in de omloop, maar gaan uit van wat er al beschikbaar is.

Tweedehands kleding

Tweedehands winkels zijn vaak een bron voor unieke, kwalitatieve items. Ik moet toegeven dat ik het niet altijd even makkelijk vind om door rekken vol kleding te zoeken naar iets dat me aanspreekt. Daarom kies ik het liefst winkels met een overzichtelijk aanbod.

Mijn strategie voor als ik overdonderd raak door de hoeveelheid kleding die op elkaar gepakt wordt in tweedehands winkels? Uitkijken naar mooie, kwalitatieve stoffen en bijzondere prints.

Laat even los dat je dan misschien een soepjurk uit het rek trekt. Van die soepjurk kan je (met een beetje hulp) zeker iets maken dat bij je past en dat je dus graag draagt. Kijk eens naar mijn DIY posts voor inspiratie.

Ruilen

Er worden steeds vaker kleding ruil events georganiseerd waar je de kleding die je niet meer wilt dragen kan ruilen met de items waar iemand anders op uitgekeken is. Een uitgelezen kans om kleding een nieuwe bestemming te geven.

Je kunt zelf heel gemakkelijk een kledingruil organiseren. Nodig je vriendinnen uit en vraag ze een stuk of 5 kledingstukken, accessoires of schoenen mee te nemen. Hang alles in een kledingrek, verzorg een drankje en een hapje en je hebt gegarandeerd een leuke avond. Waar iedereen waarschijnlijk ook nog eens een gratis nieuwe outfit aan overhoudt.

Lenen

Kleding lenen doen nog niet veel mensen, maar het is een ideale manier om je garderobe interessant te houden zonder telkens maar nieuwe kleding aan te schaffen. Het idee is simpel: Je komt naar een kledingbibliotheek en gaat op zoek naar wat je mooi vindt. In plaats van een kledingstuk te kopen, leen je het voor een bepaalde tijd. Mocht je na een aantal weken nog steeds verliefd zijn op je geleende item, kan je het alsnog kopen. En anders lever je het weer in en kies je iets anders.

De bekendste bibliotheek is Lena the Fashion Library. Lena biedt een ruime collectie van vintage kleding en duurzame merken. Ze hebben een vaste winkel in Amsterdam. Daarnaast hebben ze in verschillende steden afhaalpunten waar je je online bestellingen kan komen halen.

Upcyclen

Dit is mijn favoriet. Ik wil het liefst zo min mogelijk nieuwe kleding kopen en ik maak graag unieke kleding. Het upcyclen van mijn tweedehands aanwinsten of de kleding die ik al heb is voor mij dus een perfecte manier om op een bewuste manier mijn garderobe te vernieuwen. En het leuke is dat iedereen kan upcyclen. Je hebt geen naaimachine nodig om je kleding te transformeren. Er zijn voldoende DIY projecten te vinden die je zonder machine kunt doen. Ik heb er op dit Pinterest board een aantal verzameld.

Zou je wel willen upcyclen maar kan je wel wat hulp gebruiken? Ik heb een workshop ontwikkeld waar je samen met anderen aan de slag kunt gaan met je oude kleding. Ik leer je hoe je kleding kan repareren en je gaat naar huis met een geupcycled item dat je weer graag wilt dragen. Meer weten? Kijk dan even hier

Wat betekent een duurzame kledingkast voor jou?

Dit is de belangrijkste vraag die je voor jezelf moet beantwoorden wanneer je meer bewuste keuzes wilt gaan maken. Welke aspecten van duurzame mode passen goed bij jou? En welke kleine veranderingen kan je maken in je koopgedrag? Op basis daarvan kan je bepalen aan welke merken je je geld wilt uitgeven of welke alternatieven voor shoppen voor jou werken.

Onthoud dat een kleine stap naar verandering ook verandering is en dat iets doen altijd beter is dan de andere kant opkijken 🙂 Succes!